Fråga Lou

Insights

2024-02-22

ARTIKEL

Sverrir Thór: Våras det även för bostadsbranschen?

För sisådär fyra veckor sedan skrev jag ett inlägg på Linkedin på temat ”Det våras för fastighetsbranschen”. Där beskrev jag delvis den känsla som vuxit sig starkare de senaste månaderna att vi går mot bättre tider i fastighetsbranschen, ett ämne vi bland annat diskuterade i Fastighetspanelen dagen innan inlägget skrevs, och kopplade även till två i mitt tycke hyperintressanta affärer som offentliggjordes samma dag:


Uppsalahem köper 290 lägenheter av Granit Bostad

Aros Bostad lägger bud på Besqab


Det var ett inlägg som engagerade, det är länge sedan jag fått så många reaktioner på ett inlägg som inte innehåller en trött selfie på väg hem från någon jobbresa, och det tyder givetvis på att fastighetsbranschen efter en längre ökenvandring nu är mottaglig för alla tecken på ett ljus i tunnelns ände, hur små de än kan vara. Och visst är det så att vi går mot ljusare tider; förnimmelsen av nyfunnen positivism genomsyrar praktiskt taget alla samtal jag har med folk i branschen, alltfler transaktioner genomförs och offentliggörs och hoppet om fallande räntor växer sig allt starkare. Det för mig kanske starkaste tecknet på att det värsta är bakom oss är att diskussionen om fastighetsbranschen som en krishärd eller till och med som en systemrisk i vardande är som bortblåst. Allt detta innebär givetvis inte att det inte finns utmaningar att lösa och surdegar att reda ut men dessa tycks flesta vara välkända såväl till natur som omfattning och därmed också hanter- eller i alla fall isolerbara.


Så långt är det gott och väl men frågan återstår huruvida det också våras för den för branschen och för ekonomin i stort så viktiga bostadsmarknaden? En stor fråga så klart och det korta svaret är väl att det även här börjar dyka upp enstaka vårtecken men med tanke på att marknaden med bostäder, framförallt den med hyresrätter, är betydligt trögrörligare än den kommersiella sidan så lär det dröja ett tag innan vi med någon säkerhet kan utropa vår även här.


Likväl bör vi så klart ta fasta på att de två intressanta affärerna jag nämnde ovan båda avser bostadsmarknaden och sedan de ägde rum har vi nåtts av ytterligare ett gäng högintressanta nyheter från bostadsmarknaden. Ta till exempel Klöverns byggstarter av 400 lägenheter och ytterligare 400 lägenheter inom snar framtid. Apropå framtid så planerar även Framtiden i Göteborg att sätta spaden i marken i Eriksberg och lägg därtill Diös och Neobos avyttringar av bostadsportföljer de senaste dagarna. Ännu en hyperintressant nyhet är sedan att amerikanska kapitalförvaltaren Barings förvärvat ett planerat bostadsprojekt i Stockholmsregionen från Innovation Properties, där spaden redan tycks vara i backen.


I sitt inlägg här på Fråga Lou Insights levererade Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen en ganska dyster prognos för bostadsbyggandet framöver och trots ovan finns ingen som helst anledning att tvivla på att han har rätt. Tomas är dessutom ingalunda den ende som är inne på det spåret, hans analys får stöd av många andra och som exempel kan man med fördel lyssna till podcasten Kreditvärdens utmärkta intervju med Veidekkes outtröttliga bostadsförkämpe Lennart Weiss.


Vi har fortfarande en väldigt lång väg att vandra i öknen innan bostadsmarknaden når någon sorts normalläge men kombinationen av de nyheter som nämnts ovan tyder ändå på att även om inte vårtecknen står som spön i backen så kan vi åtminstone ha nått vintersolståndet nu och så sakteliga börjat gå mot någon form av ljusare tider. I Fråga Lous rapportpodd Kvartalet har vi sedan kunnat höra företrädare för ett antal bostadsbolag indikera att man börjat skönja en pytteliten ljusning på horisonten.


Slutsatsen av ovan är att det börjar finnas en marknad för bostäder, såväl i det äldre beståndet som nyproducerade och till och projekt och det är en grundförutsättning för att fler kan få kalkylen att gå ihop och sätta igång nyproduktionsprojekt.

Att det våras för bostadsmarknaden är kanske att ta i men en liten glänta ljus börjar nog fler än bara jag skymta.


/Sverrir Thór, Partner Fråga LouOM

Fråga Lou Insights är en ny redaktionell kanal ​som riktar sig till den svenska fastighets-​branschen. Vi publicerar regelbundet analyser, ​krönikor, intervjuer och kommentarer om olika ​händelser inom branschen, samt viktiga ​samhällstrender som kan påverka ​fastighetsaffären som helhet. Vi välkomnar också ​externa skribenter att dela med sig av relevanta ​inlägg. Som en oberoende aktör strävar Fråga ​Lou efter att främja kunskaps- och ​branschutveckling för att stödja den svenska ​fastighetssektorn.

AR​TIKLAR

ARKIV

2024-02-20

College lecture hall

ARTIKEL

Klara Dryselius: Studenternas bostadssituation ​måste tas på allvar

Bostadsbristen för studenter är en fråga som tyvärr alltid är aktuell för Sveriges förenade studentkårer, SFS. Det finns ​cirka 100 000 studentbostäder för drygt 400 000 studenter att dela på – en ekvation som inte går ihop.


Du har ställt in siktet. Du vet precis vilken utbildning du vill studera och var du vill göra det. Du är ute i god tid och ​ställer dig i en bostadskö. Du sitter och äter frukost i solen och tänker på allt som väntar när det plingar till i telefonen. ​Antagningsbeskedet. Du har blivit antagen, lycka! Och sedan – som en kalldusch – frågan "Vart ska jag bo?”. Följ med ​på korta resor med oss om hur det kan se ut under den tiden som ska vara fylld av glädje och hoppfullhet.


Scenario 1: Du letar runt, ställer dig i köer, ringer hyresvärdar. Det visar sig vara svårt att få bostad. Jättesvårt. Kursstart närmar ​sig. Lyckan ersätts sakta men säkert, dag efter dag med en tung, kall och hård sten i magen. "Vart ska jag bo?” Det är en vecka ​kvar men du bestämmer dig för att chansa, åker till din nya studieort och tar in på vandrarhem så du kan vara med på ​kursuppropet och insparken. Du tänker att det löser sig, det går säkert lättare när du är på plats. Men det gör det inte. ​Vandrarhem blir dyrt i längden, du sover istället på en kurskamrats soffa. Letar vidare.

2024-02-15

PODCAST

Jakob Olofsgård, Bostadspolitisk ​talesperson för Liberalerna

Ett kraftigt inbromsat bostadsbyggande har många ekonomiska ​effekter, såväl för hushållens ekonomi som samhället i stort, och ​kan även leda till att en av de största industrisatsningarna i ​Sverige på decennier kapsejsar. I detta avsnitt hör vi Jakob ​Olofsgård (L), bostadspolitisk talesperson som diskuterar läget på ​bostadsmarknaden, dess eventuella följder och vilka åtgärder ​Liberalerna vill vidta för att få fart på bostadsbyggandet.

2024-02-13

Houses by the River in Stockholm, Sweden

ARTIKEL

Yves Chantereau: Nu när festen har tagit slut

“Dagens situation på bostadsmarknaden är helt enkelt ett resultat av flera decenniers systemisk dysfunktionalitet där såväl ​politiker som marknadens aktörer har brustit men även skyllt på varandra,” skrev Sverrir Thór häromdagen.

Det är så sant att det borde vara den avslutande meningen till den meningslösa debatten om åtgärder för att Sverige ​ska erbjuda sina medborgare rimliga villkor för boende.


Det är lite paradoxalt att varje parti har en bostadspolitisk talesperson i riksdagen trots att det inte finns någon bostadspolitik ​överhuvudtaget. Som alla vet finns det inget val man kan vinna på att lösa en så komplex fråga som bostadsfrågan. Det innebär ​att man har övergett vision och mål sedan länge och tagit många beslut som var och en kunde anses vara rimliga och goda men ​som tillsammans har stakat ut vägen till helvetet. Helt enkelt har man blundat för möjliga utvecklingar och konsekvenser, bjudit ​till en brakfest och inte tänkt så mycket längre än så. Nu när festen är slut så är det lite sent att skapa en bostadspolitik värd ​namnet. Det som diskuteras är en hel del smärtstillande mot bakfyllan.

2024-02-09

PODCAST

David Josefsson: Bostadspolitisk ​talesperson för Moderaterna

Under 2022 och 2023 har bostadsbyggandet i Sverige kollapsat ​vilket riskerar att ytterligare förvärra den skriande ​bostadsbristen. I detta avsnitt av Fråga Lou Podcast möter vi ​Moderaternas bostadspolitiske talesperson David Josefsson som ​diskuterar läget på bostadsmarknaden utifrån Moderaternas ​perspektiv och vilka lösningar som partiet förespråkar.

2024-02-06

ARTIKEL

Martin Hofverberg: Lösningarna finns hos våra ​grannländer

Sverige har ett utbudsproblem. Sedan millennieskiftet har vi tappat 200 000 bostäder jämfört med vad som hade ​krävts för att hålla jämna steg med befolkningsökningen. Byggkrisen kommer göra ont värre, men lösningarna finns ​hos våra grannländer.


Att den byggda miljön inte kan skalas upp i samma takt som befolkningsströmmarna är en av flera anledningar till att ​bostadsmarknaden inte fungerar som andra marknader. Här finns en naturlig tröghet som gör att utbudet inte kan svara upp ​mot efterfrågan i den takt som vore önskvärt. Därför följer bostadsbrist alltid av ekonomisk tillväxt. Därför har alla storstäder i ​Europa fått problem med bostadsförsörjningen i den urbaniseringsvåg som nu pågått i decennier.

Med politik kan man antingen mildra eller förvärra utbudets naturliga tröghet. I Sverige har vi valt system som förvärrar den, ​inom finansiering, planering och beskattning.


2024-02-01

PODCAST

Johanna Frelin: Vd Riksbyggen

I detta avsnitt av Fråga Lou Podcast hör vi Johanna Frelin som är ​vd på en av Sveriges största bostadsutvecklare, Riksbyggen, ​kommentera läget på bostadsmarknaden och hur det drabbar ​Riksbyggen samt hur vi behöver agera för att bostadsbyggandet ​ska nå hållbara nivåer.

2024-01-29

ARTIKEL

Tomas Ernhagen: Kommandohöjder och kreditkrav bromsar ​byggandet

Som att störta nedför Väggen i Hundfjället. Så skulle raset i bostadsbyggandet kunna beskrivas. Under det senaste året har ​bostadsbyggandet mer än halverats. Drar vi ut tidsaxeln till 2021 handlar det om ett 75-procentigt ras. Kraftigt ökade bygg- och ​finansieringskostnader tillsammans med fallande realinkomster ligger bakom. Allt utlöst av en pandemi och ett fullskaligt krig i ​Europa.


Att det har gått snabbt utför råder det ingen tvekan om. Nu är frågan istället vad som händer framöver. Förvånansvärt många ​som jag träffar är osannolikt optimistiska. De tror att fallet är en kortare dipp och att det snart ska vända uppåt igen. Det är ​Riksbankens kommande sänkningar som ska göra under och åter överskölja bostadsmarknaden med investeringskapital. Så lär ​det inte bli.

2024-01-25

PODCAST

Alireza Akhondi: ​Bostadspolitisk talesperson för ​Centerpartiet

Ett kraftigt inbromsat bostadsbyggande har många ekonomiska ​effekter, såväl för hushållens ekonomi som samhället i stort, och ​kan även leda till att en av de största industrisatsningarna i ​Sverige på decennier kapsejsar. I detta avsnitt hör vi Alireza ​Akhondi (C), bostadspolitisk talesperson som diskuterar läget på ​bostadsmarknaden, dess eventuella följder och vilka åtgärder ​Centerpartiet vill vidta för att få fart på bostadsbyggandet.

2024-01-24

Foto: Jenny Lagerqvist

DEBATT

Pernilla Parding: Den dolda hemlösheten – människorna ​utanför statistiken

Att alla barn i Sverige ska kunna gå i skolan eller till doktorn när de behöver - det är en självklarhet. Men att alla barn ska ha ett ​hem att bo bra och bo kvar i tillsammans med sin familj, det är långt ifrån självklart i dagens Sverige. Rätten till bostad är inte ​en del av vår allmänna välfärd längre. Är inte det ovärdigt, i ett samhälle som vårt? Bilden av att hemlöshet är något som bara ​drabbar människor med missbruksproblematik eller psykisk ohälsa stämmer inte. I takt med att trösklarna till ​bostadsmarknaden höjts, och att möjligheten till stöd från socialtjänsten begränsats, hamnar allt fler människor i hemlöshet av ​den enkla anledningen att man saknar kapital, kötid eller nätverk.


Särskilt utsatta är de barn som är utelämnade till en otrygg och oviss vardag när deras familj inte har något annat val än att ​flytta runt mellan olika kortsiktiga kontrakt. De är många, och riskerar att bli fler. Vi står i ett läge där byggandet i princip har ​tagit tvärstopp och hyreshöjningar med flera procent har blivit allt vanligare. Konsekvensen blir att fler barn riskerar att hamna ​i hemlöshet. Vi måste kraftsamla för att stoppa det – nu.

2024-01-18

PODCAST

Jennie Nilsson: ​Bostadspolitisk talesperson ​för Socialdemokraterna

Under 2022 och 2023 har bostadsbyggandet i Sverige kollapsat vilket ​riskerar att ytterligare förvärra den skriande bostadsbristen. I detta ​avsnitt hör vi Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson och ​tidigare landsbygdsminister som diskuterar läget på ​bostadsmarknaden, dess eventuella följder och vilka åtgärder ​Socialdemokraterna vill vidta för att få fart på bostadsbyggandet.

2024-01-15

ARTIKEL

Sverrir Thór: Så här kan vi inte ha det!

Att Sverige har bostadskris betvivlar få men hur den ska lösas, därom tvistar de lärde (och flesta andra). Det är nästan på den ​nivån att frågar man 100 personer hur bostadskrisen ska lösas så får man (minst) 100 olika svar. Orimligt kan tyckas men ändå ​inte, dagens situation på bostadsmarknaden är helt enkelt ett resultat av flera decenniers systemisk dysfunktionalitet där såväl ​politiker som marknadens aktörer har brustit men även skyllt på varandra.


Huruvida det är marknaden eller politiken som bär skulden, eller har störst del i den, kan vi dividera om i evigheter men ​problemet är att det kommer sannolikt inte att leda någonvart och det gör sannolikt inte heller den ideologiska debatt som ​diskussionen om bostadsbristen tenderar att bli. Lösningen är därutöver med största sannolikhet inte heller binär, det vill säga ​antingen marknadshyra eller total reglering, och själv är jag ingen större vän av marknadshyra (i alla fall inte på hela beståndet) ​och utifrån mina samtal med många av branschens aktörer de senaste dryga tio åren så har jag kommit fram till att ​förespråkarna av ren marknadshyra egentligen inte är så värst många.

2024-01-16

MÖTESPLATS

Real Meetings Bostad - Hur löser vi bostadsekvationen?

Vi på Fråga Lou arbetar utifrån den bergfasta tron att endast tillsammans och genom det personliga och kvalitativa mötet och ​samtalet kan vi ta oss framåt och lösa våra gemensamma utmaningar. Detta gäller dels samhället som helhet, dels ​fastighetsmarknaden på såväl makro- som mikronivå. Med avstamp i denna vision arrangerar vi den 16 april den tredje ​upplagan av Real Meetings Bostad där vi diskuterar hur vi löser bostadsekvationen på ett långsiktigt hållbart sätt.


I samarbete med en rad partners arrangerar vi en mötesplats där vi som bransch gemensamt bjuder in politiker, tjänstemän ​samt andra intressenter för att mötas och diskutera de viktiga frågorna kring segmentet Bostäder. Med nätverkande, samtal i ​mindre grupp och fördjupande kunskap i fokus skapar vi tillsammans en kvalitativ mötesplats där det offentliga och privata kan ​mötas.


Med ungefär 100 deltagare skapar vi en mer intim känsla och mer kvalitativa mötesformat än vad vi tidigare varit vana vid. ​Partners ges möjligheten att påverka både vilka som deltar och vilka ämnen som diskuteras i samtalen. Fråga Lou organiserar ​mötesplatsen, tar fram innehåll och administrerar inbjudningarna för att säkerställa en bra mix av deltagare. Dagen avslutas ​med mingel i härlig miljö.


2024-01-16

MÖTESPLATS

Real Meetings Bostad - Almedalen Edition

2024 arrangerar vi tillsammans med partners för tredje året Real Meetings - Almedalen Edition. Vi behåller kärnan i Real ​Meetings-konceptet men anpassar det efter Almedalens förutsättningar. Med en kombination av öppet seminarium, slutna ​rundabordssamtal och mingel anammar vi allt det som gör Almedalen unikt.


Partners står värd för och leder ett slutet rundabordssamtal samt får en kort dragning på scenen under det öppna seminariet ​med de viktigaste medtagen från

rundabordssamtalet. Fråga Lou tar fram ett spetsigt innehåll för det öppna seminariet samt tar tillsammans med partners fram ​ämnen till rundabordssamtal och

säkerställer inbjudningar till rätt målgrupp.


Tillsammans med Fråga Lou erbjuds partnerbolagen att stå värd för och bjuda in gäster till gemensamt branchmingel.


OM OSS

Vi är Fråga Lou

Fråga Lou är ett kunskapsföretag med fokus på den nordiska ​fastighets- och samhällsbyggnadsbranschen. Den ambition som ​präglar hela vårt arbete är att skapa förutsättningar för fastighets-​branschens och fastighetsaffärens utveckling, vilket i sin tur bör ​främja samhällets utveckling. Vi skapar högkvalitativa mötesplatser ​för samhällsbyggnadssektorns ledande beslutsfattare samt ledande ​branschpoddar.


Fråga Lou grundades av Linda Lagerdahl och Sverrir Thór hösten ​2019 och i februari 2023 anslöt Nina Ekman. Vårt team har närmare ​50 års sammanlagd erfarenhet av projektledning, journalistik, ​kommunikation och analys inom fastighetsbranschen.


Vi finns i Stockholm och Lund med hela Norden som vårt arbetsfält. ​Vill du veta mer, kontakta oss!

LINDA LAGERDAHL

linda@fragalou.se

0709-96 66 98

NINA EKMAN

nina@fragalou.se

0735-20 17 92

SVERRIR THÓR

sverrir@fragalou.se

0762-50 77 45

In Blue Logo Vector
White Facebook Logo Social Media Icon
Black Instagram Logo
Flat Fill Twitter Icon

Fråga Lou AB | Org.nr. 559221-9660 | info@fragalou.se | Postadress: Sjudargårdsvägen 1, 193 31 Sigtuna | Besöksadress: Regeringsgatan 59, plan 8, Stockholm